Glajenje sten (kitanje)

Glajenje sten je postopek, ki se uporablja za dosego gladke, enakomerne in brezhibne površine na stenah. Ta postopek se izvaja za pripravo stene pred pleskanjem, tapetiranjem ali drugimi dekorativnimi oblogami. Glajenje sten je še posebej pomembno, če so na steni prisotne nepravilnosti, kot so razpoke, udrtine, lukenjice ali grobe teksture.

Postopek glajenja sten običajno vključuje naslednje korake:

  1. Priprava površine: Pred začetkom glajenja je potrebno pripraviti steno. To vključuje odstranjevanje stare barve, premazov ali tapet, čiščenje površine in popravljanje morebitnih poškodb, kot so razpoke ali luknje. Pomembno je tudi, da se površina očisti in posuši pred nadaljnjim postopkom.
  2. Nanos izravnalne mase: Po pripravi površine se nanaša izravnalna masa. Izravnalna masa se uporablja za zapolnitev razpok, lukenj ali drugih nepravilnosti na steni. Masa se nanese s čopičem ali lopatico in se enakomerno porazdeli po površini. Po nanosu se masa pusti, da se popolnoma posuši in strdi.
  3. Brušenje površine: Ko se izravnalna masa popolnoma posuši, se površina stene zbrusi. Brušenje se izvaja s pomočjo brusnega papirja ali brusilke, da se doseže gladka in enakomerna površina. Med brušenjem je pomembno biti previden in po potrebi uporabljati zaščitno masko, saj se med postopkom sproščajo prašni delci.
  4. Ponovni nanos: Da dosežemo popolne rezultate, priporočamo ponovitev drugega in tretjega koraka.
  5. Končni premaz: Po brušenju se lahko nanaša končni premaz, kot je osnovna barva, dekorativna barva ali druga obloga po izbiri. Končni premaz se nanaša enakomerno po površini stene, pri čemer se upoštevajo navodila proizvajalca.

Pri glajenju sten je pomembno biti potrpežljiv in natančen. Postopek lahko zahteva nekaj časa, odvisno od velikosti in stanja stene.

Če se vam zdi postopek glajenja sten prezahteven ali če želite doseči profesionalne rezultate, je priporočljivo poiskati pomoč izkušenega slikopleskarja ali obrtnika.