Bandažiranje in vogalniki

Bandažiranje sten je postopek, ki se izvaja za krepitev in zaščito spojev med različnimi materiali, kot so mavčne plošče (Knauf), drywall ali drugi gradbeni elementi. Ta postopek se uporablja predvsem pri suhomontažnih sistemih za zagotavljanje trdnih in gladkih površin ter preprečevanje nastanka razpok ali nepravilnosti na spojih.

Postopek bandažiranja sten običajno vključuje naslednje korake:

  1. Priprava površine: Pred bandažiranjem je treba pripraviti površino tako, da se odstranijo umazanija, prah ali drugi ostanki. Prav tako je potrebno zagotoviti, da so spoji med ploščami čisti, ravni in brez neravnin.
  2. Namestitev bandažnega traku: Bandažni trak je trak iz steklenih vlaken ali mrežice, ki se uporablja za krepitev spojev. Trak se namesti na spoj med dvema ploščama in se poravna s površino stene. Trak se prilepi na površino z uporabo kita ali mavca.
  3. Nanašanje kita ali mavca: Po namestitvi bandažnega traku se nanese plast kita ali mavca preko traku in spoja. Kita ali mavca se nanaša s pomočjo lopatice in se enakomerno porazdeli po površini. Cilj je, da se doseže gladka in enakomerna površina.
  4. Glajenje in sušenje: Po nanosu kita ali mavca se površina gladi in izravnava s pomočjo lopatice ali brusnega papirja. To se ponavlja, dokler ni dosežena želena gladkost in enakomernost. Po tem se pusti, da se kit ali mavca popolnoma posuši, kar običajno traja nekaj ur ali pa sledite navodilom proizvajalca.
  5. Končna obdelava: Po sušenju kita ali mavca se lahko površina pripravi za nadaljnjo obdelavo, kot je pleskanje, tapetiranje ali nanos drugih oblog. Pred nadaljnjo obdelavo je pomembno preveriti, ali je površina popolnoma suha in enakomerna.

Bandažiranje sten je pomemben korak pri gradnji ali obnovi, saj zagotavlja trdno in stabilno površino ter preprečuje nastanek razpok ali nepravilnosti na spojih. Za najboljše rezultate je priporočljivo uporabiti ustrezno orodje in slediti navodilom proizvajalca. Če pa niste prepričani, ali želite izvesti postopek sami, je vedno priporočljivo poiskati pomoč